Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije (DSENS)

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3253″ css_animation=”appear” alignment=”center” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije formirano je i registrovano 2008. godine, sa zadatkom da okuplja eksperte iz raznih naučnih oblasti, koji u svojim aktivnostima daju prioritet zaštiti životne sredine i individualnoj zaštiti.

[/vc_column_text][vc_separator type=”normal”][blockquote text=”Osnovni cilj društva je da putem seminara, naučnih i stručnih radova, domaćih i međunarodnih projekata, kao i javno izgovorene kritičke reči, utiče na promenu odnosa prema prirodi.” width=”100″][vc_column_text]

U svojim aktivnostima Društvo se zalaže za unapređenje i zaštitu životne sredine, edukaciju građana, posebno dece i mladih. Organizuje aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih područja, kao i javno zalaganje za promenu navika u pogledu korišćenja i čuvanja prirodnih resursa, kao i odnosa prema otpadnim matrijalima.

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije želi da bude aktivni činilac i da zajedno sa već postojećim organizacijama u oblasti ekologije pruži doprinos u smislu održivog tehnološkog razvoja Srbije i širenju ekološke kulture.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije želi da bude aktivni činilac i da zajedno sa već postojećim organizacijama u oblasti ekologije pruži doprinos u smislu održivog tehnološkog razvoja Srbije i širenju ekološke kulture.

Zapravo, Društvo želi da se priključi brojnim nevladinim organizacijama, ne samo u Srbiji, koje se nezavisno od institucija vlasti, bore za bolji i kvalitetniji život svakog čoveka, ali i svih živih bića na planeti.

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije jednom godišnje, na Dan planete Zemlje dodeljuje povelju „Zelena planeta“ za učinjeno dobro prirodi, pojedincu društvu ili organizaciji.

Dosadašnji dobitnici ovog značajnog priznanja su: dr Oliver Dulić u 2012. godini.

U 2013. godini Veliku povelju „Zelena planata“ su dobili: Istraživačka stanica „Petnica“ i Međunarodni festival ekološkog, sportskog i turističkog filma (MEFEST).

Mihajlo Stanković, istraživač i stručni saradnik u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“ dobitnik je Velike povelje „Zelena planeta“ u 2014. godini.

U istoj godini dodelili smo još jednu Veliku povelju „Zelena planeta“ ,Pripremnoj predškolskoj grupi „Pčelica“ iz Šetonja.
Tokom godine organizujemo brojne tribine, predavanja, okrugle stolove raznovrsne tematike. Izdvajamo tribinu o štetnosti duvanskog dima koju je održao prim. dr Petar Borović, ili tribinu o „Imunizaciji u eri elektronskih komunikacija“. O ovoj temi je govorio prim. dr Predrag Kon.

Moderator tribina je bio Branislav Marinkov.

Interesovanje za sve naše tribine je bilo veliko i sve su bile dobro posećene kako od strane članova društva tako i od brojnih novinarskih ekipa i šire publik.

Od jeseni nastavljamo sa organizovanjem tribina, stručnih sastanaka, okruglih stolova… sa aktuelnim temama iz oblasti ekologije.
Član društva može biti svako lice koje prihvata ciljeve Udruženja, kao i Statut Društva.[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” up=”5″ down=”5″][/vc_column][/vc_row]